Märtsi aiatööde meelespea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine oksalõikus
Kevadine oksalõikus Foto: Bauhof

Lumekatte ja suhteliselt madalate temperatuuride tõttu veebruaris ja märtsis ei mõtle veel keegi aiatöödele, ent päike, mis meile end aina tihemini näitab, dikteerib esimeste tööde alguse just nüüd.

Ehkki inimesed tunnevad eredatest päikesekiirtest rõõmu, võib see liiga teha näiteks igihaljastele puudele. Seepärast tuleks ühe esimese kevadtööna katta igihaljad ja ka teised päikesetundlikud taimed varjutuskangaga, et päike neid ei kõrvetaks. Bauhofi taimetargad annavad nõu, milliseid varakevadisi töid just nüüd on vaja teha.

Okste õige lõikamine

Kevad ja veidi soojemad ilmad on õige aeg lõigata puid ja põõsaid. Parim aeg on siis, kui suuremad külmakraadid on möödas, kuid ei ole veel nii pikalt soe olnud, et puudel mahlad jooksma hakkaksid. Kindlasti ei tohiks lõigata juba pungades või lehtedesse puhkevaid puid. Eriti oluline on korraliku ja maitsva saagi saamiseks viljapuude ja marjapõõsaste lõikus. Marjapõõsaid tuleb lõigata peale lume sulamist ja luuviljalisi kummivooluse vältimiseks kesksuvel. Okste lõikamisel ei tohi jätta oksatüükaid, mis hiljem kuivades saavad haigustele ja kahjuritele pelgupaigaks. Ilupõõsaste lõikamiseks on kindlasti vaja iseendale selgeks teha erinevate liikide lõikamise viis ja aeg. Võib juhtuda, et mõni ilupõõsas ei vajagi lõikamist.

Kask, vaher, hobukastan, jalakas, pihlakas, aktiniidia, kikka- ja sarapuu on kevadise mahlajooksuga ja neid praegu lõigata ei tohiks, küll aga saab seda vajadusel suvel teha. Kevadised õitsejad nagu forsüütia, ebajasmiin, veigela, sirel, deutsia ja verev sõstar on lõikamiseks valmis alles pärast õitsemist. 

Kevad on õige aeg vanale ja väsinud hekile noorenduskuuri tegemiseks. Alustuseks tuleks eemaldada vanad ja haiged tüükad otse maapinnalt. Samuti tasub välja lõigata vanemad ja jämedad oksad. Elujõulised ja noored võrsed tuleks kärpida 15 cm pikkusteks. Loe pikemalt heki pügamisest siit!

Puutüvi on kahjurite meelispaik

Kuna kahjuritele meeldib talvituda just puutüvede samblikkes ja kobarates, on praegu hea aeg teha aias üks korralik jalutuskäik ning vaadata üle vanemate viljapuude tüved ja vanad võraoksad ning eemaldada samblikud ja korbad ning nendega ühes ka talvituvad kahjurid. Kõige parem on seda teha kareda kinda või puukaabitsaga. 

Puukoor on mahlane kosutus ka jänestele ja hiirtele.

Noores viljapuuaias tuleb kontrollida, kas närilised pole puutüvedele liiga teinud. Jäneste näritud tüvedel on enamasti alles kambiumiribad, mis on õhukesed koorealused paljunevate rakkude koed, ja selliseid puid saab veel aidata. Selleks tuleb ära lõigata narmendavad kooreosad ja katta haavad aiavahaga. Hiired aga närivad tüve ringiratast kuni puiduni paljaks ja sellist puud on pea võimatu päästa. Mõningase koore olemasolu korral võib proovida katta näritud osa vahaga ja lõigata oksad tagasi. Ehk annab veel midagi päästa!

Selle jalutuskäigu ajal vaadake üle ka rooside ja elulõngade talvekatted, ent ärge neid veel eemaldage. Küll aga on katteid lubatud kohendada ja õhutada nii, et viimane ei ümbritseks taime täielikult vaid ainult ülemist ja päikesepoolset osa, et kaitsta taime õhupuuduse eest.

Taimede ettekasvatamine

Erinevad taimed vajavad ka individuaalset aega külvamiseks ja kasvamiseks, mistõttu on oluline teada, mida, millal ja kuidas idanema panna. Märtsikuu keskpaigas tuleks juba külvata tomati, paprika, porrulaugu, baklažaani, basiiliku ja selleri seemned külvikasti. Paprika seemned tuleks külvata otse kassetti või potti, sest oma väikese ja õrna juurestikuga ei mõju pikeerimine talle hästi. Suvelilledest saab külvata lobeelia, petuunia, hiina astri ja lilltubaka seemneid. Neid lilli saab pikeerida ehk ümber istutada esimese pärislehe faasis. Bauhofi taimetargad soovitavad lihtsuse mõttes kasvatada suvelilli juba valmis pistik- ehk noortaimedest, mida leidub Aiaparadiisi laias valikus.

Foto: Bauhof

Kui oled otsustanud taimed ise külvata, siis kontrolli varem ostetud pakenditelt säilivuskuupäevi. Pane juba külvatud seemnete pakendid kuskile karpi, nii on hea hiljem vaadata ja märkmeid teha, millist sorti ka edaspidi kasvatada tasub.

Varakevad on hea aeg vaadata üle ka kasvuhoone, sest möödunud talv võis kahjustada polükarbonaadist plaate või kilekasvuhoonekilet, mis võivad vajada parandustöid või väljavahetamist. Kellel seni veel kasvuhoonet ei olnud, siis märts-aprill on õige aeg selle valimiseks, sest siis on Aiaparadiisis kasvuhoonete valik väga lai. Valida on nii erinevas mõõdus polükarbonaat plaatidega kasvuhoonete, kilekasvuhoonete kui ka kasvulavade vahel.

 

Loe teemast pikemalt: www.aiaparadiis.ee/martsikuu-aiatood

 

Artiklis kasutatud tooted:

  1. Külvikast
  2. Kasvuhoonekile
  3. Kasvuhoone

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles