Ürdiaed sinu aknalaual (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Varakevadel, kui aias rohelust napib ja õhutemperatuur on veel karge, kuid näpud ihkavad juba mulda pistmist ning organism vitamiinidega turgutamist, sobib selleks imehästi ürdipeenra rajamine aknalauale või rõdukasti.

Erinevad maitsetaimed on köögis nii harjumuspäraseks saanud, et nendeta ei kujuta söögitegemist enam ettegi. Värske petersell, murulauk, münt, rosmariin, koriander – nende hõrkude ürtideta ei valmi ükski toit! Tõelise gurmaani aias, rõdul või aknalaual on väike ürdipeenar lausa kohustuslik. Peale meeldiva lõhna ja maitse, mille annavad taimele enamasti aromaatsed eeterlikud õlid, on maitsetaimedel ka märkimisväärsed raviomadused. Et nautida ürte toidu valmistamisel või ka serveerimisel, võime neid ise seemnest külvata või istutada pottidesse ettekasvatatud taimi. 

Ka maitsetaimepotid võivad olla kaunid ja sobituda köögi stiiliga.
Ka maitsetaimepotid võivad olla kaunid ja sobituda köögi stiiliga. Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Seemnete külvamisest pikeerimiseni

Külvide niisutamine veepihustiga.
Külvide niisutamine veepihustiga. Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Maitsetaimi sobib külvama hakata juba märtsi teisel poolel, sest valgust ja soojust on siis juba piisavalt. Enne külvi tuleb alati läbi lugeda seemnepakil olevad nõuanded, et olla kindel, millal, kuhu ja kuidas külvata. Seemned külvatakse külvimullaga täidetud lillepotti või minikasvuhoonesse. Alustuseks tuleb mullapind siledaks vajutada, et seemned ei satuks eri sügavusele ja et taimedel oleks ruumi kasvada. Samuti tuleb seemned võimalikult hõredalt külvata. Väga väikesed seemned võiks eelnevalt liivaga segada – nii tuleb hõredalt külv paremini välja. Pärast külvi soovitame seemned kergelt mulla sisse lükata. Üldiselt maitsetaimede külvi mullaga ei kaeta, piisab vaid kinni vajutamisest. Kui aga seemnepakil on juhised teised, siis tuleks vastavalt neile käituda. Aianduskeskustes on saada ka spetsiaalsed seemnematid, kus maitsetaimede seemned on juba paberalusele valmis tipitud. Sellisel juhul tuleb paber asetada mulda täis potti, kasta, ja katta õhukese 6 mm mullakihiga.

Vaata erinevaid õppevideoid siit: www.aiaparadiis.ee

Külve tuleb niisutada veepihustiga, sest kastekannuga kastes tekib ülekastmise oht või uhutakse seemned liiga sügavale mulda. Kuna seemned vajavad idanemise ajal ühtlast õhuniiskust ja kõrget temperatuuri, mis küündiks lausa 18–25 kraadini, võiks külvinõu katta klaasitüki või kilega. Selline läbipaistev katus tuleb kaasa ka aknalauale asetatava kasvuhoonega. Kindlasti on vajalik jälgida katusele tekkivaid veetilkasid, sest need tuleb kuivatada ja siis katus tagasi panna. Kui külvid on tärganud, siis ei ole katet vaja enam kasutada. Edasi vajavad taimed vähem soojust ja rohkem valgust. Eriti kiired tärkajad on näiteks kress-salat, lehtsinep ja põld-võõrkapsas ehk rukola. Nii võiks kasvatada ka nisuorast, mis ei ole küll maitsetaim, kuid kevadel rikkalik vitamiiniandja. Tema seemneid tuleks vees leotada kaheksa tundi ja siis külvata. Taimede pikeerimine ja istutamine suuremate vahedega ja toitainerikkamasse mulda peaks toimuma esimeste pärislehtede faasis.

Ettekasvatatud taim tahab kohaneda

Jässakad ja madalad ürtide noortaimed taluvad istutamist paremini.
Jässakad ja madalad ürtide noortaimed taluvad istutamist paremini. Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Teine võimalus on osta aianduspoest või -osakonnast juba ettekasvatatud ürte ja istutada need ümber suuremasse savipotti, piklikusse rõdukasti või kaunisse keraamilisse potti. Toas aknalaual kasvavad hästi petersell, sidrunmeliss, basiilik, pune, rosmariin ja murulauk. Edasikasvatamiseks ei ole soovitatav osta suurt ja kõrget taime, pigem tasub valida madal ja jässakas, mis talub ümberistutust paremini ja kasvab ka kiiremini laiusesse. Enne suuremasse nõusse istutamist peab plastpotis olevat taime korralikult kastma. Kui puhmas tundub väga tihe, võib seda ka jagada, aga muidu istuta taim koos mullapalliga. Savipoti põhja pane kergkruusa või potikilde, et üleliigne vesi saaks sinna ära voolata. Siis täida pott eelnevalt niisutatud kasvumullaga nii, et muld kataks taime sama kõrgelt kui enne. Suuremasse kasti istutades toimi samamoodi, kuid jälgi, et taimepottide vahe oleks 8–10 cm. Nii jätkub taimedele õhku, valgust ja ruumi ilusa puhma kasvatamiseks. Taimed vajavad aega kohanemiseks ja juurdumiseks, seepärast anna neile paar nädalat aega, kaitse otsese päikesevalguse eest ja ära kohe kõiki lehti ära kasuta. Kasta mulda alles siis, kui see on vähemalt paari cm ulatuses läbi kuivanud, sest ülekastmise oht on kerge tulema just turbapõhiste kasvusegude puhul. Kui taim on kohanenud, tuleb kastmisega tegeleda vastavalt vajadusele. Maitsetaimedele meeldib ka igapäevane võra niisutamine pihusti abil, kuid väetise võib neist eemal hoida. Kui väetamiseks tekib vajadus, siis sobib selleks imeliselt orgaaniline, köögiviljataimede jaoks mõeldud vedelväetis. Taimelt n-ö saaki koristades ära murra üksikut lehte, vaid terve oks või võrse korraga. Nii hakkab taim kasvatama uut võrset, mitte ei hoia elus lehtedeta vart.

Suve alguses, kui öökülmade oht on möödas, võib ürdid koos pottidega rõdule või terrassile tõsta. Kui sa elad tiheda liiklusega tänava ääres, jäta taimed kindlasti tuppa.

Loe teisi maitsetaimede ja nende hooldamise kohta käivaid nõuandeid siit: www.aiaparadiis.ee

Artiklis kasutatud tooted:

  1. Maitsetaimed
  2. Külvimuld
  3. Minikasvuhoone
  4. Vedelväetis
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles