Eesti Grilliliit soovitab: 10 nippi grillimiseks (2)

, Eesti Grilliliit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Enne suure hooga grillima asumist tasub grillimise põhitõed meelde tuletada. Väikesed ent tähtsad nüansid ja nipid mõjutavad oluliselt lõpptulemust.

  1. Lase lihal enne grillimist umbes tund aega toasoojas seista –nii ei toimu järsku temperatuuri muutust ja liha pruunistub kiiremini.
  1. Grillsöe süütamiseks on hea kasutada spetsiaalset sütekaminat, starterit või ökoloogilisi süütekuubikuid.
  1. Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum, terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud ja toiduõliga kergelt kokku määritud.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis
  1. Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt ja siis teiselt küljelt – nii saad isuäratava triibulise välimuse. Lihalõiku tohib keerata vaid 1 kord, kuid samas toorvorste, šašlõkki ja ribisid võid vajadusel keerata ka mitu korda.
  1. Peale liha pruunistamist tõsta liha grillil vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsemiseks, seejärel sulge grillikaas.
  1. Järelküpsetamise ajal võid laduda mitu lihalõiku üksteise peale, see väldib nende liigset kuivamist. Ideaalse grillhõngu saavutamiseks ära paiguta aga liiga mitut lihalõiku üksteise peale.
  1. Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, kuid mitte kahvlit. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange.
  1. Peenikeses sooles toorvorstid aseta grillile nii, et need oleksid ühtepidi kaardus – siis on hea lapikute tangidega korraga mitu vorsti ringi keerata.
  1. Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada grillile kaane peale asetamisega ja ventilatsiooniavade sulgemisega. Äärmisel vajadusel võib leeki kustutada ka vee, õlle või veiniga. Hea on sütele raputada näiteks märgasid lepalaaste, mis tekitavad lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.
  1. Kasuta grillil või BBQ ahjus kala, liha ja muu toidu küpsetamiseks puidust grill-planku ja puidust grill-pabereid.

Vaata veel nõuandeid grillimiseks siit: www.aiaparadiis.ee/grillimine/

 

Artiklis kasutatud tooted:

1) Grillsüsi

2) Süütekuubikud

3) Grillrest

4) Terashari

5) Grill

6) Grilltangid

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles