Juulikuu aiatööde meelespea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Juuli on Eestis kõige kuumem ja kuivem suvekuu, seades aiatöödest fookusesse just taimede kastmise, väetamise ja umbrohu eemaldamise.

Eestis on aiapidajana ilmale lootmine tihti nagu loterii ja nii nagu võib mai alguses lund sadada, ei pruugi suvigi veel juuliks saabuda. Üldiselt on aga juulikuu suve kõige kuivem kuu ja temperatuuridki võivad ligi 30 kraadini küündida. Kuum ilm ja kõrvetav päike teevad taimede elu raskeks ja just seepärast ongi tähtis igal aednikul nüüd eriti tähelepanelik olla.

Umbrohust vabaks ja viljapuud ilusaks

Aednikud, kes oma köögivilju kasvatavad, peaksid nüüd harvendustöödega tegelema asuma. Kuna taimed on alles väikesed, siis peaks hoolitsema selle eest, et umbrohi liigselt võimust ei võtaks, selleks kitku umbrohi ka peenarde vahelt. 

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Paljud arvavad, et okste lõikamiseks sobib ainult kevad või sügis. Tegelikult on just nüüd õige aeg kujundada viljapuudel ilusat rühti. Viska silm peale viljapuudele ja lõika võrasse sisse kasvavad võrsed.

Viljapuude hooldamisest loe lisaks siit!

Muru, mis vihmase ilma ja soojemate temperatuuridega kipub kõrgemaks kasvama lausa silmnähtava kiirusega, vajab kuivematel kuudel tagasihoidlikumat niitmist. Muru niitmise sagedus sõltub muru kasvamiskiirusest. Kiireim kasvuperiood on maist juunini, siis tuleb niita vähemalt kaks korda nädalas. Südasuvel ja varasügisel piisab ühest niitmiskorrast nädalas. Juulis võikski niita üsna madalalt, kuid pisut harvem.

Muru hooldamisest loe põhjalikumalt siit!

Toeta, väeta ja lõika lilled

Suve kõige soojemaks kuuks on õitsenud sibullilled, mille lehed ja varred tuleks maha lõigata ja seejärel rehitseda peenrasse sügisväetis. Peenrasse jäänud tühiku saab multšida ja täita sobilike suvelilledega. Mullapalliga taimi ja potiistikuid võib istutada kogu hooaja vältel, kuid kesksuvise põuaperioodi võiks siiski vahele jätta. Kuiva suve korral peab kindlasti hoolitsema selle eest, et kevadel istutatud taimed kuiva kätte ei jääks.

Lõika pidevalt suvelillede õitsenud õisi, nii saab taim jõudu üha uute õite kasvatamiseks.

Sama kehtib rooside puhul - korista õitsenud õiekobarad, sest varem antud bioväetiselahus ergutab roose teist korda õitsema hakkama. Nii jätkub mõnusat lõhna ja õitemängu aeda kauemaks. 

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Püsililled, mis on kõrgeks kasvanud vajavad nüüd toestamist, et suured õied ja tugevad tuuled varsi murduma ei sunniks. Seo lilled ettevaatlikult tugedele, toesta ronitaimi ja aita neil võredele laiutama minna. Kõik taimed ja lilled, mis kasvavad pottides, konteinerites ja rõdukastides, tuleb nüüd väetada, et nad saaksid uue energiaga edasi kasvada.

Kõik kastmistarvikud, taimeväetised ja -toed kuni 10.07 allahindluskoodiga Lisa5 -5%!

Loe ka teiste huvitavate aiateemade kohta Aiaparadiisi blogist: www.aiaparadiis.ee

Artiklis kasutatud tooted:

1) Oksatangid
2) Sügisväetised
3) Plastiktoed
4) Väetised

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles