Rooside rikkaliku õitsemise saladused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aiaparadiis

Kuidas toimida aias nii, et külma- ja kahjurikartlikud roosid oleksid õnnelikud, ehiksid aeda kaunite õitega ning levitaksid kerge uduloorina imelist aroomi?

Roosid võivad küll olla kapriissed kaunitarid, ent õigete teadmistega lähenedes tänavad nad iga aednikku lopsakate õitega. Aiaparadiisi usinad aednikud jagavad nutikaid nippe rooside rõõmustamiseks.

Istutamisest talvitumiseni

Ümber maja ringi kõndides ja roosidele sobivat elupaika otsides tuleb kindlasti valida kasvukoht, mis oleks tuulevaikne ja päikesepaisteline. Sellest, kuhu täpselt koduaias roose istutada, loe lähemalt siit!

Istutamiseks on vajalik vähemalt 50 cm sügav auk, mis on täidetud toitainerikka mullaga. Kindlasti on oluline jälgida pookekohta, mis peab jääma ca 8 cm sügavusele. Taime potist välja võttes peaks kindlasti juured lahti harutama ning istutusaugus ühtlaselt laiali laotama. Seejärel vajavad roosid korralikku kastmist ning paari nädala vältel ka otsese päikese eest kaitsmist.

Kevade saabudes tuleb roosidele anda lämmastikurikast väetist ning alates augustist vajavad nad fosfor- ja kaaliumväetisi.

Foto: Aiaparadiis

Rooside õitsemisajal peaks usin aednik kindlasti regulaarselt aias jalutama ja okstelt õitsenud õisi lõikama. See tagab vajaliku jõu uute õite puhkemiseks ning on oluline ka uute võrsete arenguks.

Kui rooside seas möllavad haigused ja löövad tantsu kahjurid, siis esmalt võiks neid tõrjuda mehaaniliselt kahjureid korjates ja  haigeid oksi lõigates. Kui kahjustused on tõsisemad, siis peaks appi võtma kahjuritõrje, näiteks Fastaci, Marvik 2f jt. Seenhaiguste vastu aitab pritsimine, milleks sobib näiteks Topas 100 ec, Infinito vms.

Sellest, millised haigused roose kimbutavad ja kuidas neid tõrjuda, loe lähemalt siit!

Talveks on tähtis rajada roosidele korralik talvitumiskoht. Kuhjake taime ümber umbes 20 cm kõrgune talvekatteturba- või mullahunnik ja katke peenar kuuseokstega. Parim kate on vettpidavast materjalist katus, mis toetuks jalgadele nii, et õhk alt läbi käiks ja roosid ei jääks hapnikuvaesesse keskkonda.

Foto: Aiaparadiis

Millist hoolitsust vajavad kindlad sordirühmad?

• Vähenõudlikud pargiroosid ei vaja erilist hoolt ega talvekatet. On hinnatud ilusate healõhnaliste roosidena, mis kasvatavad rohkelt õisi. Pargiroose ei lõigata tagasi, küll aga lõigatakse välja kuivanud ja vanad oksad.

• Remontantroosid ja uusantiikroosid vajavad kerget talvekatet. Tavaliselt on neil suured lõhnavad täidisõied ja nad sobivad lõikelilleks. Pärast õitsemist on vaja närbunud õied kindlasti eemaldada. Kevadise lõikamise käigus tuleb neid vaid kergelt tagasi lõigata, et eemaldada kuivanud, nõrgad ja üle kolmeaastased oksad.

• Teehübriidroosid on külmaõrnad ja vajavad korralikku talvekatet. Eelkõige hinnatakse neid imeliselt lõhnavaid roose lõikelilledena. Kevadel tuleb lõigata kuivanud oksi ning elusaid võrseid lõigatakse tagasi alt lugedes kolmanda kuni viienda pungani. Kui roos on kenasti talvitunud, siis tuleb oksad tugevalt tagasi lõigata – nii kasvavad põõsale uued ja tugevad rikkalikult õitsvad võrsed.

• Floribund- ja polüanthübriidroosid on õierohked madalad ning haigusekindlad jõulise kasvuga põõsad, mis õitsevad rikkalikult suve algusest lõpuni.

• Väänroosid ehk roniroosid tuleb istutada ehitistest vähemalt 50-70 cm kaugusele ja talveks maha painutada. Roniroose on nõrga- ja tugevakasvulisi, liht- ning täidisõielisi sorte.

Teisi põnevaid artikleid rooside kohta leiad siit: www.aiaparadiis.ee/roosid

 

Artiklis kasutatud tooted:

  1. Roosimuld
  2. Roosiväetis
  3. Kahjuritõrjevahend
  4. Rooside talvekate
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles