Toataimede vajadused talvel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Paljud toataimed vajavad rohkem õhuniiskust kui toaõhus seda leidub. Kütteperioodil on õhuniiskus toas tavaliselt 30-40%, taimedele sobiv niiskus on aga 60-80%. Kuiv ja soe õhk muudab lehed pruuniks ning kahjuritel on lihtsam paljuneda.

Kõige kaitsetumad on õhukeselehelised taimed. Niiskusepuudusele viitab lehetippude pruuniks tõmbumine, lehtede närbumine ning õite, õiepungade ja lehtede ärakukkumine.

Õhuniiskust aitab suurendada taimede gruppidesse paigutamine, sest soojas toas eritavad taimed ise veidi niiskust, tekitades nii enda ümber parema mikrokliima. Toataimede lähedal võib hoida ka veega anumat.

Hoia taimed eemal radiaatoritest ja elektriseadmetest, need kuivatavad õhku ning kastmine ja piserdamine nende lähedal võib olla ohtlik!

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Pritsimine

Õhuniiskust aitab tõsta taimede veega piserdamine, kuid see ei sobi kõikidele taimedele.

Taimede puhul, mis piserdamist kannatavad, tuleks seda teha toatemperatuuril oleva lubjavaese veega. Oluline on, et vesi jõuaks taimeni sooja uduna, mitte suurte külmade piiskadena. Erinevaid pritse leiad siit.

VÄETAMINE  

Taimi on vaja väetada, sest:

– mullasegud, milles toataimed kasvavad, sisaldavad mineraalaineid piiratud koguses.

– kastmisveega uhutakse osa toitaineid mullast välja.

Reeglina tuleks taimi väetada kasvuperioodil, seega peamiselt kevadest suve lõpuni.

Väetamist ei vaja värskelt ümberistutatud taimed, kuna uus muld sisaldab piisavalt toitaineid. Ümberistutatud taimedele võib väetist lisada kuue nädala möödudes. 

Väetamise reeglid:

– Väetist lisatakse vastavalt pakendil olevale juhendile, see aitab vältida ala- ja üleväetamist.

– Taimed suudavad toitaineid omastada vaid nõrga lahusena, kange lahus põletab juuri.

– Enne väetamist peab muld olema märg.

– Juurdumata ja haigeid taimi ei väetata.

– Mida rohkem on valgust ja soojust, seda intensiivsemalt taim kasvab ja seda rohkem vajab toitaineid (suvel rohkem, talvel vähem).

– Väetamist ei vaja värskelt ümberistutatud taimed.

Väetamisel jälgige täpselt kasutusjuhendit pakendil, et vältida üle- ja alaväetamist! 

Õige väetise valimine

Universaalväetised rahuldavad enamiku toalillede toitainete vajadused, lisaks on olemas spetsiaalsed väetised õitsevatele ja lehtdekoratiivsetele taimedele, orhideedele, kaktustele, tsitruselistele jne.

Mainitud väetised on müügil peamiselt vedela kontsentraadina, kuid olemas on ka vees lahustuvad pulbrid ja graanulid. Väetist lisatakse vastavalt kasutusjuhendile kastmisvette. Toime on kiire ja ühtlane, sest veega lahjendatult jõuab see kõikjale.

Vedelad väetised imenduvad kiiresti ja sobivad, kui taim vajab kiiret turgutamist. Väetisepulgad ja -tabletid on pikatoimelised väetised, mida on mugav kasutada talvel, kui taimed vajavad vähem kastmist. Väetisepulk või -tablett surutakse mulda ning toitained vabanevad järk-järgult.

Kõige pikemalt mõjuvad taimedele pikatoimelised graanulid (2 kuni 9 kuud), mis segatakse istutusmulda. Lisaväetamisel segatakse väetis pealmisse kasvumulda. Graanuleid on eriti mugav kasutada selliste taimede puhul, mis talvel puhkavad ja igal kevadel vajavad ümberistutamist.

VALGUS JA TEMPERATUUR

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Vähesed toataimed armastavad otsese päikesevalgusega või väga pimedat kohta, poolvari sobib aga enamikule. Piisavalt valgust on 1-1,5 meetri kaugusel aknast või akna all, kuhu päikesevalgus jõuab läbi kardina. Kui varjulembesed taimed satuvad heleda päikesevalguse kätte, tekivad lehtedele pruunid põletuslaigud. Isegi valguselembeseid taimi võib äkiline ereda päikesevalguse kätte sattumine kahjustada.

Enamik taimi kasvab valgusallika suunas. Ühtlase kasvu kindlustamiseks tuleb taimi sageli pöörata, vahetades valguse poole olevat külge. Talvisel ajal võib toataimed aknale lähemale tõsta, samuti on pimedal ajal palju abi taimelampidest. Ettevaatust: kõik taimed ei armasta ümberpaigutamist (näiteks jõulutäht ja bensoe-viigipuu)!

Enamik toataimi kasvab hästi, kui temperatuur on vahemikus 15-21ºC.

Vältige järske temperatuurimuutusi, külma tõmbetuult ning seisvat sooja õhku.

Artiklis kasutatud tooted:

1) Pritsid

2) Toalilleväetised

3) Vedelad väetised

4) Väetisepulgad ja -tabletid

5) Istutusmuld

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles