Kuidas valida jõuluvalgustust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Jõulutuled loovad suurepäraseid võimalusi nii toa kui aia kaunistamiseks ja jõulumeeleolu loomiseks – pimedal ajal on iga valgustäpp rõõmuks! Erinevate valguslahenduste valik on lai ja võib esmapilgul lausa segadusse ajada. 

Kuidas planeerida valguskujunduse mahtu?

Soovitame kindlasti teha plaani, mida ja kuidas tahetakse kaunistada, pinnad ära mõõta ja paberile joonistada. See võimaldab mahtu hinnata ja ligikaudset maksumust arvestada. Plaani võib tervikut ja tulevikku silmas pidades teha ka suurema. Enamik valguskette on omavahel jätkatavad ja neid võib aastate vältel lisada. Väiksemate kuludega saab hakkama siis, kui valgustus mängib jõulukaunistuste puhul toetavat osa ning põhirõhk on hoopis uksel asuval jõulupärjal või okstest tehtud kompositsioonil maja trepil.

Tihti on võimalus erinevaid detaile omavahel ühendada, näiteks tavalist valgusketti ja jääpurika-tüüpi ketti. Jälgige erinevate vahetükkide olemasolu, mis annab võimaluse põhiketile vahelülisid tekitada.

NIPP: Pikendatava ketiga on mugav näiteks raagus puud okste kaupa ehtida või aialippide ümber keerata.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Jääpurikakujuliste valguskettide puhul tuleb kauplustes jälgida kindlasti mõõte. Näiteks on saadaval 100 lambiga valgusketid, mille pikkus võib sama hinnataseme juures olla nii 2 meetrit kui 5 meetrit. Viiele meetrile jagunevad 100 lampi on linnavalgustuse keskkonnas kuni kahekorruselisele majale täiesti piisav. Eriti säästlik on katuseservadesse paigaldada loogetena pikad sirged valgusketid. Näiteks 100 lambiga 10 m pikkune valguskett maksab ligikaudu sama palju kui 100 lambiga 5 m pikkune jääpurikakujuline valguskett ja on maja kontuuride väljatoomiseks hea lahendus. Puude ja põõsaste kaunistamiseks võiks iga 1 m kõrguse kohta olla vähemalt 150 tuld.

Alati on mõistlik osta kvaliteetseid tooteid, eriti välisvalgustuse puhul. Nii paigaldamine kui parandamine on kallis ja aeganõudev ning kvaliteetsemad tooted peavad kauem vastu. Samuti aitavad kulusid säästa programmkellad ja valgusandurid, mille abil on võimalik valgustite tööaega reguleerida.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

 Mille järgi valida erinevaid jõuluvalgusteid?

Kasutuskoha järgi eristatakse sise- ja välistingimustes kasutatavaid jõuluvalgusteid. Kasutuskoha määrab toote niiskuskindlus (isolatsiooni kaitseaste ehk IP) – mida suurem on number IP tähise taga, seda niiskuskindlam on toode. IP 20 märgistusega tooted on mõeldud kasutamiseks kuivades siseruumides, IP 44 tähisega tooteid võib kasutada nii sise- kui välistingimustes.

Pirnitüüpide järgi jagunevad valgustid hõõgniidil põhinevateks ja LED-tüüpi ehk valgusdioodil põhinevateks. Hõõglampidega valgustid on küll odavamad, kuid LED on kuni 90 protsenti energiasäästlikum ja 50 korda pikema elueaga. LED lambid ei kuumene ja on väga väikesed, neid saab panna värvi muutma ja vilkuma, mistõttu nende kasutusvõimalused on hõõglampidest palju ulatuslikumad ja suure tõenäosusega tuleb hõõglampidel juba lähiaastatel koht LED-idele loovutada.

Suur valik erinevaid valgusdekoratsioone ja jõuluehteid on saadaval siin.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Millised on kõige levinumad jõulutuled?

Välisvalgustitest on kõige populaarsemad jääpurikakujulised valgusketid katuseservade ja akende kaunistamiseks ning pikad sirged valgusketid puude ja põõsaste dekoreerimiseks.

NIPP: Kui teil on maja ees lipumast, siis võib pika keti tõmmata masti tippu ja keerutada ümber masti.

Saadaval on ka võrgu- ja kardinakujulisi tulesid. Lisaks valguskettidele on populaarsed valgusvoolikud,mis erinevad valguskettidest selle poolest, et neis on pirnid väga lähestikku ja moodustavad eemalt vaadatuna katkematu joone.

NIPP: enne paigaldamist või kujundite tegemist hoia kaabel toasoojas, siis on sellega lihtsam ümber käia.

Sisevalgustitest on levinuimad klassikalised kolmnurkse kujuga aknalauale või riiulisse asetatavad advendiküünlad ning kahes-kolmes reas asuvate torukeste otsas põlevate pisikeste pirnidega valgustid, mida nimetatakse polaartuledeks. 

Oma austajaskonna on leidnud LED pirnidega varustatud akrüülist kujud ja loomad. Jäiselt särav püramiid, jääkaru või põder sobib pea igasse koju või kontorisse. Samuti on väiksemad neist suurepärasteks öövalgustiteks lastetuppa.

NIPP: LED põhiseid valguskette võib panna suurde klaaskaussi või purki, nii tekib nendest kena valguskera. Teine võimalus on võtta lühem LED kett ning meisterdada pirnide ümber originaalsed detailid paberist, kilest, plastikust vms.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Kui soovid jõuluvalgustuse soetamisel raha kokku hoida, siis loe kasulikke nõuandeid siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles