Tilkkastmissüsteem kasvuhoonesse või iluaeda

, Maastikuarhitekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Kasvuhoonesse taimi istutades või iluaeda rajades on oluline mõelda ka taimede kasvatamisega kaasnevatele hooldustöödele. Kastmise juures on oluline jälgida, et taimed saaksid piisavas koguses ja piisava sagedusega vett. Selleks, et suve saabudes ei peaks muretsema taimede igapäevase käsitsi kastmise pärast, saab kasvuhoonesse või istutusalasse (näiteks hekile) paigaldada tilkkastmissüsteemi, mis on ette nähtud doseeritud veekoguse toimetamiseks just taime juurestiku juurde. Kuigi inimestele meeldib suvekuumus, ei naudi taimed põuda.

Tilkkastmisüsteemi olulisemaks eeliseks on see, et ei ole enam vajadust käsitsi kastmise järele, piisab vaid kraani lahtikeeramisest. Lisaks saab iga taim vajaliku koguse vett, mis tõstab oluliselt taimede saagikust ning vesi jõuab vahetult taime juurteni, seega lehed ei saa päikesepõletusi või liigset vett ning nende haigestumise tõenäosus on väiksem.

Foto: Bauhof

Tilkkastmissüsteemid (Claber, Gardena) on harrastajate seas levinud, sest süsteemi on mugav kasutada, säästab aega ja jõudu. Paigaldusega saab igaüks hakkama ja kogu süsteem ei vaja erihooldust. Aqua-Magic on päikeseenergial töötav tilkkastmiskomplekt, mis ei vaja töötamiseks trassisurvet ja elektrit.

Erinevad tootjad pakuvad erinevatele vajadustele vastavaid baaskomplekte. Kui taimi on rohkem, siis saab alati tilguteid juurde osta. On võimalik ühendada veetrassiga või veenõuga, kust vesi raskusjõul alla vajub.

Kui on tekkinud plaan ka oma aias kastmisvaeva vähendamiseks, tuleks kaardistada taimeridade kogupikkus ning veevarustuse võimalikud variandid. Siis on juba konkreetseid tooteid lihtsam valida ning ka spetsialistidelt täpsustavaid nõuandeid küsida. 

Loe lähemalt SIIT

Copy
Tagasi üles