Viljadest lookas aia saladused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Eestimaa kevad ja suved on ettearvamatud, seetõttu on tähtis teada kõike seemnete külvikasti külvamisest, taimede ettekasvatamisest ja pikeerimisest, sest õige tegutsemine toob ka hea saagi ja lopsakad õied.

Peenrasse seemnete külvamisega saab hakkama igaüks. Ent külvikastidesse külvamine ja edasine töö võib pisut teistsugust hoolt vajada. Enamasti kasvatatakse ette köögivilja ja lilletaimede istikud, et nad hiljem kasvuhoonesse või peale öökülmade möödumist avamaale istutada ning nautida suvel rikkalikku saaki ja kauneid õisi.

Kast, kassett või pott?

Taimede ettekasvatamiseks kuluv aeg on väga erinev. Begoonia, aednelgi ja viirpelargooni seemnete külvamisega saab algust teha juba külmal veebruarikuul ning sealt jätkatakse lühikest ettekasvatamist vajavate liikidega kuni aprilli lõpuni. Kuna talvel pole päevade pikkuse ja päikesevalgusega just kiita, siis vajavad väga varajased külvid täiendusena lisavalgust

päevavalguslampide näol. Kui on näha, et talv ei taha kuidagi lahkuda ning kevad kipub hilinema, siis tasub külvamist pigem edasi lükata kui liiga vara külvata.

Külvianumateks sobivad hästi plastikust külvikastid või -kassetid ja potid, mida on saadaval nii erineva suuruse kui tugevusega. Tugevamad ja jäigemad kestavad aastaid, õhemad sobivad kasutamiseks üheks kasvuperioodiks. 

Turbamullast kokkupressitud ettekasvatustablett
Turbamullast kokkupressitud ettekasvatustablett Foto: Bauhof
Biolagunev kookoskiust pressitud külvipott
Biolagunev kookoskiust pressitud külvipott Foto: Bauhof

Turbast ja kookoskiust pressitud pottide, kassettide ja tablettide eeliseks on see, et nad on biolagunevad ning neid saab kasvukohale istutada koos potiga. Aja jooksul kasvavad taime juured poti seintest läbi ja edenevad kenasti edasi juba uues mullas. Kookosmulla brikett sisaldab 100% kookosmulda ja selle tooraineks on jäätmed, mis saadakse kookosõli pressimisel kookospähkli koortest. Sellise briketi eeliseks on suur niiskusmahutavus ja õhulisus.

Turba ja kookosmulla tablette on mitmes erinevas suuruses ning neid tuleb enne kasutamist leiges vees leotada. 15 minuti pärast on tablett ennast vett täis imanud ja külviks valmis.

Biolagunevates pottides ettekasvatamine sobib eriti hästi taimedele nagu paprika, kurk ja kõrvits, millele ümberistutamine ei meeldi.

Läbipaistva kaanega plastikust minikasvuhoone
Läbipaistva kaanega plastikust minikasvuhoone Foto: Bauhof

Kõige mugavam on külviks kasutada minikasvuhoonet, millel on peal läbipaistev kaas ja sees juba vastavalt valikule külvikassett või mitu ja istutuspulk.

Külvianuma valiku määrab istutatavate seemnete suurus ja kogus. Üksikute suurte seemnete külviks sobivad paremini potid ja kassetid. Imepisikeste ja paljude seemnet külviks aga külvikastid.

Õige muld loob soodsad kasvutingimused

Külvimullaks sobivad kõige paremini turba ja liivasegu või turba, liiva ja kompostisegu. Kõige sobilikum on osta aianduskeskustest spetsiaalset külvimulda või külvi- ja pikeerimismulda. See on haigustekitajate ja umbrohuseemnete vaba, neutraliseeritud ja sisaldab vähesel määral väetist.

Foto: Bauhof

Kodus külvimulda kokku segades ja selleks ka ühe osana komposti kasutades võivad umbrohud enne kultuurtaimi tärgata ja külvi nurjata. Külvimullale võiks hulka segada ka perliiti või vermikuliiti Perliit on neutraalne granuleeritud vulkaanilisest kivimist valmistatud steriilne kasvusubstraadi lisand, mis suurendab mulla-, vee- ja õhumahutavust. Vermikuliidil on samad omadused, kuid see on saadud töödeldud vilgukivist. Just selline õhuline mullasegu paneb hea aluse seemikute juurte arenguks.

Külvi katte paksus peaks olema ühe kuni kahe kordselt sama paks kui on külvatav seeme. Mõned liigid on valgusidanejad, mis tähendab, et nad vajavad idanemiseks valgust ja neid ei kaeta. Sellised lilled on näiteks begooniad, suur lõvilõug, mehhiko päsmaslill jne. Õige märge on tavaliselt seemnepakil kirjas, kuid enamasti on tegu väga peenikeste seemnetega.

Külvamise ABC

1. Enne külvi loe läbi seemnepakil olevad nõuanded, millal, kuhu ja kuidas külvata.

2. Täida külvianum külvimullaga ja vajuta mullapind siledaks, et seemned ei satuks eri sügavusele. Mullapind võiks olla anuma servast mõni sentimeeter madalam.

3. Külva niiskele pinnasele võimalikult hõredalt, nii on taimedel ruumi kasvada ning pikeerimine lihtsam. Seemneid võib külvata hajusalt, ridadena või täppiskülvina, kus seemnetel on kindlad vahekaugused. Väga väikesed seemned sega liivaga või koputa pabervoldiku vahelt. Suuremad seemned või pikeerimist halvasti taluvad seemned külva üksikult või paarikaupa potti, kassetti või tabletti.

4. Kata külv pestud liiva, turba, vermikuliidi või perliidiga. Katte paksus peaks olema ühe kuni kahe kordselt sama paks kui on külvatav seeme. Mõned liigid nagu begooniad, suur lõvilõug ja mehhiko päsmaslill on valgusidanejad, mis vajavad idanemiseks valgust ja neid ei kaeta. Vastava märke leiad seemnepakilt.

5. Seemnemattide ja –lintide puhul, kus seemned on juba ühtlaste vahekaugustega paberalusele valmis tipitud, tuleb paber asetada mulda täis külvianumasse, kasta ja katta õhukese mullakihiga (6mm).

6. Külvi niisuta veepihustiga, et vältida ülekastmist ja seemnete liiga sügavale uhtumist.

7. Lisa külvianumale etikett näiteks vanast jäätisepulgast, kuhu on kirjutatud liigi ja sordi nimi ning külvamise kuupäev.

8. Et tagada seemnetele idanemise ajal ühtlane õhuniiskus ja temperatuur (18-23C), kata külvinõu klaasi või kilega.

9. Jälgi külvi iga päev ja piserda eelsoojendatud veega. Kui katte alla tekivad veetilgad, kuivata need ja aseta kate tagasi.

10. Kui külvid on tärganud, ei ole katet vaja tagasi panna. Edasi vajavad seemikud juba vähem soojust ja rohkem valgust. Tõsta külvikast valgusrikkasse kohta, muidu venivad nad välja. Kaitse taimi otsese päikesevalguse eest!

11. Seemikute edenedes jääb neil külvikastis üsna pea ruumi ja ka toitaineid väheks ning nad tuleb hõredamalt ümber istutada.

Loe taimede ettekasvatuse ja istutamise kohta veel: www.aiaparadiis.ee/category/ettekasvatus/

 

Artiklis kasutatud tooted:

  1. Plastikust külvikastid, kassettid ja potid
  2. Turbast ja kookoskiust potid
  3. Turba ja kookosmulla tabletid
  4. Minikasvuhoone
  5. Külvimuld
  6. Külvi- ja pikeerimismuld
  7. Vermikuliit


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles