Kastmistarvikute valimine vastavalt aia omapärale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Suve üheks suurimaks probleemiks muruniitmise kõrval aias on kastmine. Mitte ainult peenrad, vaid ka kevadel istutatud iluaia puud-põõsad ning muru janunevad vee järele.

Sooja suve lähenedes ja istutusperioodi saabudes muutub korraliku aiavooliku olemasolu üha olulisemaks. Voolikut läheb vaja terve suve, kuid see peab olema käeulatuses ka pärast kastmisperioodi lõppu sügisel ja talvel, et tulla toime paduvihmadest tingitud uputuste või koguni võimalike nn ”jaanuaritormide” tagajärgedega. Peale koduaia omaniku ei saa korraliku voolikuta läbi ka professionaalsed kurgi-, maasika- ja lillekasvatajad, autopesulad ning põllumajandussaaduste töötlejad, kes kasutavad neid aastaringselt.

Voolikute kasutusvaldkond on väga lai. Maailmas toodetakse aastas üle poole miljardi kilomeetri voolikuid, mis jagunevad tehnilisteks- ja aiavoolikuteks. Aiavoolikuid võib jagada veel kasutamise sihtotstarbe, valmistamise tehnoloogia ja materjali ning tootja järgi. Neist sõltub voolikute hinnaklass, läbimõõt, pikkus, survetaluvus, universaalsus ja keskkonnasõbralikkus.

Kõige esimesed voolikud olid ühekihilised. Tänapäeval selliseid enam peaaegu et ei kasutata, kuna nad ei pea vastu UV-kiirgusele ning sõltuvalt materjalist ja seinapaksusest ei pruugi taluda survet isegi tavatemperatuuridel.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Kastmise erinevad võimalused

Käsitsi kastmiseks on vaja voolikut, liitmikke ning kastmispüstolit. Vooliku valikul tuleb arvestada  lisaks vooliku kvaliteedile ka vooliku läbimõõduga. Mida pikem trass ja mida rohkem on vaja vett edasi kanda, seda jämedama läbimõõduga peaks voolik olema. Kastmispüstolite valik on näteks Claberil väga suur, enda jaoks sobiva püstoli saate valida selle funktsioonide ning ergonoomilisuse järgi. Claberi tootevalikus on olemas väga lihtsad ühejoalised kastmispüstolid ning ka ergonoomilised kuni nelja joaga kastmispüstolid. Ühtlasi on olemas erinevaid kastmispüstolite komplekte, kus on olemas ka vajaminevad voolikuliitmikud.

Vihmutite valik on lai ning nendega katsmine säästab aega ja vett. Kõige lihtsamad on pöörlevad- ja pihustusvihmutid, mis sobivad suurepäraselt väikese ja keskmise aia kastmiseks. Pöörlevate- ja pihustusvihmutite kastmisala on enamuses aga ringikujuline.

Lisaks on olemas ruutvihmutid, mille kastmisala nagu nimigi ütleb, on ruudukujuline. Veel on pakkuda sektorvihmutid. Nende kastmisala on ringikujuline ja määrata on võimalik ka seda,  kui suurt ala ehk sektorit nad ringist kastavad. Kõikidel vihmutite pakenditel on peal kastmisala suurus ruutmeetrites, mida antud vihmuti suudab kasta. Need andmed on suureks abiks vihmutite valikul. Optimaalne veesurve vihmutite jaoks on 2 bari.

Taimed, millele ei sobi pealt kastmine, saab ideaalselt kastetud Ecodrop imbvooliku või Claberi tilkkastmistarvikutega. Nii imbvoolikut, kui ka tilkkastmissüsteemi saab kasutada kasvuhoones. Lisaks on võimalik tilkkastmissüsteemile juurde lisada taimer, mis aitab kastmise teha võimalikult automaatseks. Claberil on olemas valmis tilkkastmiskomplektid, mille paigaldamine on tehtud ääretult lihtsaks, et kõik tavakasutajad saaksid sellega hakkama.

Vaata kastmisega seotud artikleid Aiaparadiisi blogist!

 

Artiklis kasutatud tooted:

1) Kastmistarvikud

2) Kastmispüstolite komplektid

3) Vihmutid

4) Ruutvihmutid

5) Sektorvihmutid

6) Ecodrop imbvoolik

7) Tilkkastmissüsteemi stardikomplekt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles