Lopsaka kevadpeenra salanipid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Nüüd on kõige õigem aeg planeerida kaunist kevadist lillepeenart, sest lopsaka õiemere saab ette valmistada just sügisel. Kindlasti on boonuseks ka see, et kevadel avastada, missugune lillevaip aeda kaunistama hakkab.

Esimeste sügisvihmadega hakkavad sibulatel juured kasvama ja mõnedel lilledel tekivad kohe ka õied. Taimede areng peatub talvekülmade saabudes ning esimesed kaunid kevadet kuulutavad õied ning lehed ilmuvad alles pärast lume sulamist.

Aianduses arvame sibullillede hulka ka sibula, mugula, mugulsibula, juurmugula ning risoomiga lilled. Bauhofi Aiaparadiisis pakutakse lillesibulaid kahel korral aastas, kevadel ja sügisel, kui on nende õige istutamise aeg. Laias valikus sügisel istutatavaid lillesibulaid leiad siit!

  • Kevadel õitsevad enamasti külmakindlad sibullilled nagu lumikellukesed, märtsikellukesed, krookused, nartsissid, tulbid, hüatsindid, kobarhüatsindid, laugud, püvililled, puškiiniad, liiliad jt. Need istutatakse maha juba sügisel. Loe külmakindlate sibullillede kohta siit!
  • Suvel õitsevaid külmaõrnu sibullilli nagu daaliad e jorjenid, gladioolid, kannad, freesiad, kaeralilled jt istutatakse aga kevadel. Need lilled tuleb sügisel üles võtta, puhastada, kuivatada ja hoida ületalve siseruumides. Külmaõrnade sibullillede kohta loe lähemalt siit!

Näpunäiteid kauni lillepeenra rajamiseks 

  • Kõige paremini kasvavad sibullilled päikeselisel kasvukohal, kus on hästi vett läbilaskev ja toitaineterikas muld. Kindlasti tasub arvestada, et liialt niiskes mullas lähevad sibulad mädanema ning hävinevad.
  • Kaeva muld läbi ja lisa kompostmulda ning väetist. Ole ettevaatlik värske sõnnikuga, sest osa sibullilli seda ei talu.
  • Sibulad tuleb pärast üles võtmist puhastada, sorteerida ja kuivatada. Eralda lillesibulate küljest tütarsibulad ja pista need sügisel peenrasse kosuma, sest need vajavad enne õitsema hakkamist ca 2–3 aastat aega.
  • Kindlasti tuleb sibulate mulda poetamisel jälgida, et õige istutussügavus on vähemalt sibula 3–4-kordne kõrgus.
  • Hoia pakendite sildid alles, sest hiljem on võimalik erinevaid sorte tuvastada.
  • Kõige kapriissemad sibullilled on hüatsindid ja tulbid, seega tuleks need igal suvel kohe pärast lehtede kolletumist maast üles võtta. Teisi sibullilli võib mitu aastat mullas hoida, näiteks nartsiss on eriti lepliku loomuga taim, sest võib üsna mitmeid aastaid ka muru sees kasvada.
Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Soovitusi lillede paigutamisel peenrasse

  • Kõige esimene õitseja aias on lumekupp. Poeta need sibulad võimalikult maja sissekäigu lähedusse, et kaunid õied juba varakevadel silmailu pakuksid.
  • Kõrreliste vahele sobiks istutada näiteks lauke.
  • Kiviktaimlasse sobivad suurepäraselt looduslikud tulbid.
  • Hüatsindid soovitame istutada ca 3–5 sibulat grupis ja 10 cm vahedega, sest nii on need eriti efektsed.
  • Tulpidel võiks istutamise vahed olla ca 20 cm.
  • Istuta ühte gruppi näiteks varased täidisõielised punased ja kollased tulbid; fosteri kollased, valged ja oranžid tulbid; liiliaõielised tulbid ja sinised võõrasemad.
  • Väga kauni tulemuse annavad valged täidisõielised nartsissid koos siniste kobarhüatsintidega.
  • Tõeliselt efektne on Hollandi lauk koos roheliseõielise tulbiga.

Lilleline murulapp ja puude alused

Lisaks peenrasse istutamisele võiks ka muru sisse poetada mõningaid madalamaid sibullilli, sest need annavad koduaiale veelgi kaunima ja lopsakama välimuse.

Väga hästi sobivad muru sisse näiteks lume- ja märtsikellukesed, kobarhüatsindid, sillad, sügislilled, kirjud püvililled ja erinevad krookuste sordid.

Samuti on põõsa- ning puudealused suurepärane kodu varakevadel õitsevatele madalatele sibullilledele nagu näiteks krookused, lumikellukesed, märtsikellukesed, jaanihüatsindid, õrnad ülased, kobarhüatsindid, koerahambad, madalad laugud, nartsissid, sillad, linnupiimad, kirjud püvililled, kirgaslilled ja hispaania ebahüatsindid.

Foto: Bauhof/Aiaparadiis

Soovitame kindlasti katsetada, sest kaunis lilledest tulvil aed pakub varakevadel rõõmu ja silmailu. Tee oma aiast kevadine paradiisiaed!

Teistest põnevatest aiateemadest loe lähemalt Aiaparadiisi blogist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles