Tootsipeenra IDEE kahjurite looduslikuks tõrjumiseks

, Maastikuarhitekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Järjest enam populaarsust koguv maheaiandus ning ka kogukonnaaiandus linnades on ajendatud inimeste soovist süüa kemikaalivaba köögivilja ning värsket, kohalikku toorainet. Ka kodus ise oma tarbeaia peenart majandades ei soovi tavaliselt keegi sinna mürki pritsida, kuid sageli on see ainuke väljapääs, kui kahjurid juba platsis on.

Üks võimalus proovida kahjureid juba eos eksitada, on köögiviljad läbisegi külvata - istutada nn Tootsi peenra stiilis. Juhuslikuna näiva, kuid tegelikult läbimõeldud köögiviljaaia idee kohaselt ei leia kahjurid lihtsalt õiget taime nii kergesti üles.

Samuti mõjutavad erinevate taimede omadused nende omavahelist „läbisaamist“  kui neid lähestikku külvata. Head ja halvad naabrid saab välja selgitada taime biodünaamika abil. Erinevate allikate andmeil mõjub küüslauk, mis hävitab inimese ohtlikke baktereid, samamoodi ka toidutaimede kõrvale istutatuna. Näiteks maasikate vahele tipituna. Koos soovitatakse veel kasvatada kartulit ja mädarõigast, kartulit ja põlduba ning spinatit. Kindlasti ei sobi kartulile naabriks peet ja hernes.

Lisaks läbisegi asetusega peenardele on hea, kui on võimalik kogu kasvuperioodi vältel köögiviljaaia läheduses pidada õitsvate niidu- ja meetaimedega ala, mis meelitavad putukaid, kes võiksid olla abiks köögiviljakahjurite elimineerimisel. Lilleklumpe võib rajada ka otse peenrasse, kui juba tootsipeenra stiili järgida.

Sellist „korratust“ ei pea kartma ning ühtlasi on seda lihtsam ohjata, kui tarbeaed rajada istutuskastidesse. Siis mõjub see aia osa endiselt hooldatuna ning isegi skandinaavialikult trendikana.

Loe lähemalt SIIT

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles