Kuidas luua Eesti juubeliks viie meele aed? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anu Parksepp-Lahe

2017. aastal on MTÜ Eesti Rohelised Koolihoovid algatanud Eesti Vabariik 100 juubelipidustusteks kingitusprojekti „Lapsed koolihoovi liikuma ja õppima!“, mille käigus kujundatakse koos õpilaste ja kooliperega 15 kooli hoovid üle Eesti lastesõbralikumaks ja mitmekesiseks õppe- ja mänguruumiks.

Maastikuarhitekt Anu Parksepp-Lahe  jagab nõuandeid sügisesteks tegevusteks koduaias koos lastega Albu Põhikooli rajatava viie meele aia näitel.

Viie meele aia rajamise eesmärk on pakkuda samaaegselt tähelepanu ja lõõgastust nii laste kuulmis-, nägemis-, haistmis-, kompimis-  kui maitsemeelele. Aia loomine koos lastega pakub rõõmu ja vaheldust tervele perele.

Ettevalmistused peenra rajamiseks

Esmalt soovitame aias välja valida sobiva ala, kuhu peenar rajada. Seejärel mõelda peenra kujule, näiteks geomeetriline, kus viis ringjat peenart moodustavad õielehe kuju ning märkida maha viie meele istutusalad. 

Järgmise sammuna koorige olemasolev murumätas ning kasutage soovi korral kena muruvaipa kuskil mujal murupinnase taastamiseks. Seejärel kaevake läbi olemasolev pinnas ja korjake välja umbrohu juured. Vajadusel tuleks nüüd teha ka umbrohutõrje. Siis on pinnas hea ja puhas taimede istutuseks. Viimistlege istutusala ja muruserv, mille võiks laduda näiteks immutatud pakkudest või tellistest.

Plaani koostamine ja istutamine

Nüüd koostage taimede istutusplaan. Taimevaliku võib teha õppe-eesmärgil koos lastega.  Mõelge koos läbi, millised taimed saab maha istutada sügisel ning mille istutustamine jääb kevadesse. Koos lastega saate mõelda, millistel taimedel on tugev lõhn ja mis ergutavad seeläbi haistmismeelt. Samuti, milliste taimede värv on nii silmapaistev, et esimesena hakkab kohe tööle nägemismeel jne. Kõrrelised kahisevad tuules ja pakuvad lusti kuulmismeelele.

Foto: Anu Parksepp-Lahe

Sibullilled, mis pakuvad varakevadel palju silmailu ja lisavad värvi, saab maha istutada juba sügisel. Need võib samaaegselt istutada nii nägemis- kui ka haistmismeele alale. Kasutada võib erivärvilisi tulpe, krookuseid, aga ka muid sibullilli.

Maitsmismeelte alale on sügisel sobiv istutada marjapõõsad nagu vaarikad, mille parim istutusaeg jääbki septembri lõppu või oktoobri algusesse. Lisaks saab õrnemaid maitsetaimi külmal perioodil ette kasvatada toas, et need kevade saabudes õue istutada.

Istutusalade sisse võib taimede juurde lisada sildikesed, mille saab kinnitada näiteks bambuskeppide külge. Sildid võite lasta lastel endil kujundada.

Foto: Anu Parksepp-Lahe

Peenardevahelisele alale võib osaliselt rajada erinevate materjalide tee, millel kõndides saavad lapsed ühe peenra juurest teiseni liikuda ning õppida tunnetama erinevaid materjale ja tekstuure (puit, kivi, multš).

Peenraid ümbritsevale alale soovitame istutada lillemuru, mille parim istutusaeg jääb kevadesse.

Ehitage koos lastega peenraid ümbritsevale alale ka putukahotellid – täpsemad juhised meisterdamiseks leiad Aiaparadiisi blogist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles